Dospat_yazovir_s1_IMG_2024_thumb

Язовир Доспат

Намира се на река Доспат в Западните Родопи, на 1 200 м надморска височина. Той е най-големият в язовир в България, а природата около него е приказно красива. Едно от най-големите удоволствия за туристите е разходка с лодка по водите му. Така те могат да се насладят на красотата и на двата бряга.

В язовира има няколко вида риба, включително пъстърва, шаран, червеноперка и е често посещаван от риболовци. По него се карат канута, каяци, риболовни лодки и джетове. Наблизо идват и множество горски животни – сърни, елени. Могат да се видят ята от диви патици и гъски. Мястото е прекрасно за разходки, риболов и детски игри.

Сърница Ай

В гр.Сърница има много планински маршрути и интересни местности, но най-забележителната- “Сърница Ай“ е закътана високо в планината, откъдето можете да видите цяла Сърница, Доспат и язовира.
До тази местност може да се отиде пеша или с високо проходими джипове. За да стигнете до “Сърница Ай“ се върви около 2 часа в двете посоки и има упътваща маркировка. Старото наименование на местността е “Стената“, както е спомената в много карти.
След изморителен преход до местността, можете да си отпочинете на поляната, където има поставени пейки и маси, на които можете да си хапнете. Високо в планината има и предвидено барбекю, на което  да си приготвите балканско месце.
А водата от изворите наоколо е безценна и ще Ви презареди с енергия и свежест, не случайно местните хора я наричат “райска“.

Sarnitsa
Orlovo_oko_IMG_0004_thumb

Орлово око

Никъде другаде няма да изпитате същото усещане, като това, когато застанете на панорамна площадка „Орлово око“. Тя е специално построена на 1 563 м височина (на връх „Св. Илия“), за да могат хората да се насладят на гледките, които се откриват от нея. (Не се притеснявайте, проектирана е така, че да издържа до 3 тона тежест.) Виждат се Буйновското ждрело – голямо и красиво, ридовете на Родопите и даже Рила и Пирин.

До „Орлово око“ можете да стигнете с автомобил с висока проходимост или пеша, по зелена планинска пътека. Мястото определено си струва усилията, не го пропускайте. Усещането за простор и свобода, с което ще ви изпълни гледката, е неповторимо.

Буйновско ждрело

Успоредно на Триградското ждрело се намира Буйновското – най-дългото в България. То се е появило между Ягодина и Тешел, под въздействието на Буйновската река, дълбала скалите години наред. Причудливи са формите на високите скали. Има места, на които те са допират една в друга почти изцяло. Въпреки това ждрелото може да се разгледа с кола. Минава се по тесен асфалтов път, успоредно на реката. Можете да се разходите из ждрелото и пеша. В него са разположени повече от 36 пещери, включително и Ягодинската пещера, може да се види водопадът „Пръскалото“ и да се стигне до площадката „Орлово око“.

Buinovsko_jdrelo_IMG_0286_GDstyles_thm
Yagodinska_peshtera_0231_GDstyles_thmb

Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е третата по дължина в България. Намира се недалеч от Девин (20 км), на десния бряг на Буйновска река, от която води началото си река Въча. В нея могат да се видят сталактити, сталагмити, сталактони и други уникални образувания – включително и пещерни перли.

Една от залите на пещерата е превърната на ритуална зала за сключване на граждански брак и често се посещава от влюбени двойки, решили да сложат начало на съвместното си съжителство на това заредено със специална енергия място.

По време на разходката из пещерата могат да се видят и няколко вида прилепи и пещерни скакалци.

Ягодинската пещера е отворена за посещения през цялата година и нашите гости я посещават често.

Триградско ждрело

7 км пролом, издълбан от река Триградска в продължение на милиони години. Отвесни скали, високи от 180 до 350 м. Криволичещ покрай реката, тесен, асфалтиран път, на който не могат да се разминат две коли – затова всички карат бавно и се изчакват. Обрасли с дървета отвесни склонове и невероятна природа.

Това е уникалното Триградско ждрело. Тръгнете ли през него, нямате друг избор освен да се движите бавно и да се наслаждавате на приумиците на природата, чак докато стигнете село Триград. Селище с красива природа и много възможности за забавление за туристите.

Много от нашите гости минават по този маршрут и всички са щастливи, че са успели да разгледат тази защитена от закона местност.

Trigradsko_jdrelo_IMG_0343
Devil_cave

Дяволското гърло

Наричат тази пещера „мистерията на Родопите“. Тя се намира на километър и половина от Триград и е една от малкото наши пещери, в които туристите не влизат, за да гледат скални образувания. Отворът й прилича на дяволска глава с раззината уста. През тази уста се излива реката на Триград и образува най-високия подземен водопад на Балканите. Според легендите, именно оттук Орфей се е спуснал в царството на Хадес, за да търси Евридика.

Пещерата има няколко зали, които можете да разгледате – задължително с екскурзовод. Маршрутът е обезопасен, а преживяването – да влезете в гърлото на дявола – си заслужава.

Ковачевица

Село Ковачевица е обявено за исторически и архитектурен резерват през 1977 година. В него са запазени автентични къщи от 18 век, както и интересната църква „Св. Никола“ – построена в средата на 19 век. Селището е много приятно за разходки. Потопявате се изцяло в атмосферата на отминали времена. Можете да разгледате отвътре типичните за Ковачевица къщи, да хапнете традиционни български ястия в някое от селските ресторантчета или механи.

От Ковачевица започват и 2 интересни туристически маршрута. Единият води до местността „Кози камък“ и водопада „Синия вир“. Другият ще ви отведе до село Лещен.

Romantika_kovachevica
leshten_tabela

Лещен

Лещен се намира близо до етнографски комплекс Ковачевица. В него са запазени и реставрирани старинни български къщи. Истинско удоволствие е човек да се разхожда по малките му улички, да се наслаждава на тишината и спокойствието в китните дворове на старите къщи, да разглежда резбованите им тавани, покъщнината. Разходката в Лещен е истинско пътуване във времето. Можете да останете и да хапнете типични за българската кухня гозби в някоя механа, да посетите галерията на селото и/или да отскочите до Ковачевица и до Роженския манастир.

Язовир Батак

Това е шестият по големина язовир в България. Намира се съвсем близо до Батак (на 4 км) и недалеч от Велинград (на 19 км). На единия му бряг е разположен курортът Цигов чарк, а на другия летовище „Дъното“. Околностите на язовира са много красиви и подходящи за разходки. Разходка с лодка в самия язовир пък ще ви даде възможност да разгледате по-внимателно бреговете и да се насладите на красотата им. Може да си наемете и водно колело или джет.
Мястото е подходящо за риболов през цялата година.
Язовир „Батак“ предлага множество забавления и красиви гледки. Припомняме ви само, че къпането в него, както и в язовир „Доспат“ е забранено и опасно

батак